Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ)  е против поставянето

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ)  е против поставянето
Коментари Харесай

От КНСБ са против поставянето на горна граница на обезщетението при пенсиониране в публични предприятия

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ)  е срещу слагането на горна граница на компенсацията при пенсиониране на служащите и чиновниците от шеф - обществено дружество, се показва в мнение на синдиката. Становището е във връзка импортиран законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените предприятия от депутата Димитър Найденов и група народни представители от „ Продължаваме Промяната - Демократична България ”. 

С предлаганото допълнение на Закона за обществените предприятия се вкарва горна граница на компенсациите при преустановяване на трудово правно отношение след добито право на пенсия, което не може да надвишава брутното трудово заплащане за период от 12 месеца. Така служащите и чиновниците ще продължат да бъдат защитавани от Кодекса на труда, само че държавното управление, груповият трудов контракт и съответният самостоятелен трудов контракт няма да могат да плануват компенсации над горната граница. 

От КНСБ са срещу претекстовете към законопроекта, където съгласно тях има антисиндикални послания, както и офанзиви и упреци против процеса на груповото трудово договаряне. 

 На първо място би трябвало да се подчертае и да се има поради, че не е допустимо да се лимитира правото на групово трудово договаряне посредством закон, още повече, че то произтича от значими международноправни актове (конвенциите на Международната организация на труда), пренесени в българската Конституция и в Кодекса на труда. Работниците и чиновниците имат право, без авансово позволение, свободно да образуват по собствен избор синдикални организации. да се сдружават и да се договарят и това, което се реализира като уговорка в КТД, е обвързване за работодателя, показват от синдиката. 

Според тях предлагането на вносителите влиза в несъгласие с съществени постановки от Преамбюла на Директива (ЕС) 2022/2041 на ЕП и на Съвета по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз и текстовете ѝ за поощряване на груповото трудово договаряне. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР